Posted on

IUD VS MAB

IUD bermaksud Intra Uterine Device  atau Intra Uterine Contraceptive Device (IUCD). Melalui kaedah ini alat yang dibuat dari plastik berbetuk T. Alat ini akan dimasukan dalam rahim wanita. Saiz alat ini berukuran 3 cm.

Semasa baring, doktor akan memasukkan alat untuk membuat bukaan ke bahagian rahim. Dindimg rahim akan dicuci terlebih dahulu dengan kain swab, kemuadian alat berbentuk T akan dimasukkan. Proses memasang mengambil masa 10-15 minit. Semasa pemasangan akan terasa tidak selesa seperti  mengilu di ari-ari. Untuk memastikan IUCD berada dalam keadaan yang betul, terdapat benang keluar yang perlu dirasa dan dijaga pemeriksaan berkala.

ALAT IUD YANG DILETAK DALAM RAHIM

Alat IUD perlu dipasang ketika haid kerana ketika itu dinding servik dalam keadaan lembut. Bagaimana ia berfungsi mencegah kehamilan adalah dengan membuat blok sekatan supaya sperma dan ovum tidak dapat bertemu melalui alat plastik T yang di pasang dalam rahim. Untuk hamil, alat yang dipasang ini perlu dikeluarkan semula.

BAGAIMANA IUD MENCEGAH KEHAMILAN – BLOK T BERTUGAS MENGHALANG SPERMA DAN OVUM BERTEMU UNTUK MELAKUKAN SENYAWA

Risiko kaedah IUD ini adalah terdedah kepada jankitan kuman pada alat plastik dan benang yang dipasang. Selain itu juga terdapat kurang selesa kerana adanya bahan plastik yang diletakkan didalam rahim yang menyekat perjalanan darah. Juga akan menghasil bau yang tidak enak akibat ketulan darah period yang tersangkut pada plastik T dan benang. Benang halus perlu diperiksa selalu pada bukaan vagina untuk memastikan IUD berada dalam kedudukan yang betul.

KESAN JANGKITAN KUMAN PADA IUD

Tempoh keberkesanan adalah 3-5 tahun sahaja. Jika terkena jankitan kuman ia perlu dibuang dan dipasang semula dengan IUD yang baru. Kos untuk pemasangan sekitar RM100.

Anda boleh membuat perbandingan dengan kaedah MAB dimana dengan MAB adalah lebih ringkas dan selamat cuma dengan membuat kawalan suhu di dalam rahim. Cuma MAB menjadi remeh pada disiplin waktu makan dan kiraan hari supaya tidak lupa. Melalui MAB sambil merancang keluarga ia juga turut membekal nutrin untuk badan untuk menjaga kesihatan dan kecantikan badan supaya terus terpelihara. MAB tidak mempunyai risiko apa-apa jangkitan kuman malah memberi keselesaan dalam hubungan kelamin suami isteri. Kosnya juga amat murah RM21 sebulan. Mana satu pilihan anda??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *