Posted on

PIL PERANCANG MODEN VS PIL PERANCANG HERBA

Pil perancang mengandungi hormon sintetik yang menyerupai hormon-hormon yang dikeluarkan oleh tubuh badan. Pil perancang dikategorikan kepada 2 jenis iaitu pil yang mengandungi hanya satu jenis hormon sahaja iaitu hormon progestin yang mana pil jenis ini lebih sesuai diambil oleh golongan ibu yang sedang menyusu badan dan jenis kedua adalah pil yang mengandungi kombinasi hormon iaitu hormon estrogen dan progestin.

Apakah itu hormon?

Hormon adalah molekul yang dihasilkan oleh sesebuah kelenjar dan memasuki peredaran darah untuk mempengaruhi tubuh badan kita sama ada secara fizikal atau mental mengikut kepada jenis hormon yang dihasilkan oleh kelenjar-kelenjar tertentu. Terdapat beratus-ratus hormon dalam badan manusia, tetapi 9 hormon adalah penting dalam perkembangan seorang manusia yang sihat iaitu Human Growth Hormone, Melatonin, Thyroid, Dehydroepiandrosterone (DHEA), Insulin, Estrogen, Progesterone, Testosteron dan Androgen. Setiap hormon ini mempunyai peranannya yang tersendiri berfungsi mengawal kestabilan tubuh badan manusia,

Jenis Hormon

Terdapat 4 hormon yang memainkan peranan dalam menentukan ciri-ciri kelelakian atau kewanitaan seseorang. Hormon tersebut adalah hormon Estrogen dan Progesteron yang memainkan peranan dalam mengawal ciri-ciri kewanitaan manakala hormon Testosteron dan Androgen pula merupakan hormon yang penting untuk mengekalkan ciri-ciri kelelakian bagi lelaki. Dari segi perubatan, hormon-hormon ini biasanya digunakan sebagai rawatan, antaranya untuk memulihkan ciri-ciri kelelakian dan kewanitaan, sebagai pencegah kehamilan atau rawatan menopaus untuk wanita.

Rawatan menggunakan hormon-hormon ini perlu dilakukan oleh pegawai perubatan atau doktor yang bertauliah. Ini adalah kerana banyak prosedur perlu dilakukan oleh seseorang doktor sebelum mereka memutuskan untuk menggunakan rawatan ini memandangkan kesan sampingan yang boleh memudaratkan.

Pil Perancang Hormon
Pil perancang bertindak melalui pelbagai cara. Fungsi utama pil perancang adalah untuk menghalang proses ovulasi. Selain daripada itu, ia juga akan mengubah penghasilan dan kepekatan mukus di kawasan serviks bagi menyukarkan penembusan sperma dan menipiskan lapisan rahim bagi menyukarkan penempelan telur yang telah disenyawakan.
Kesan Sampingan Pil Homon

1. Ada setengah org akan loya.

2. Datang haid atau pendarahan yg panjang.

3. Mood jadi tidak betul.

4. Kulit kering, kusam dan punca jeragat.

5. Kegemukan paling ramai.

6. Makin kurus pun ada juga.

7. Ada ketulan pada payudara/setengah orang rasa sakit.

8. Penyumbang kanser payudara.

9. Penurunan libido (tiada keinginan sex)

10. Keputihan banyak

11. Miss V longgar

12. Pengelihatan kabur kurang jelas.

13. Sakit perut.

14. Selalu sesak nafas.

15. Pening kepala yang serius.

16. Bengkak atau sakit pada kaki/peha,

17. Menyebabkan darah tinggi.

18. Potensi dapat tumor.

19. Potensi kepada kanser servik.

20. Masalah tulang belakang bengkok.

 

Maajun Anggun Bistari (MAB)

Pada masa kini anda mempunyai pilihan untuk merancang secara alami dengan herba iaitu MAB. MAB bertindak sebagai pencegah kehamilan dengan berdasarkan pemanasan suhu didalam sistem peranakan wanita. Suhu yang panas ini akan mencegah persenyawaan telur dan sperma lekaki. MAB tidak mengandungi apa-apa bahan kimia sintetik malah mengandungi bahan alami dari tumbuhan yang Allah jadikan. Penggunaan MAB tidak memberiapa-apa kesan sampingan pada kesihatan atau pun menggaanggu sistem hormon dalam badan wanita. MAB juga membekalkan nutrin-nutrin semulajadi untuk kesihatan wanita. Disamping merancang kehamilan MAB juga bertujuan mengekalkan kesihatan berpanjangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *